Familia : Pinaceae
Originea: regiunile reci si temperate ale emisferei nordice.

 

Descrierea specie: PICEA PUNGENS MOLIDUL ALBASTRU, MOLIDUL ARGINTIU este un arbore inalt de 30-50 m, cu scoarta cenusie-inchisa, groasa, crapata, muguri nerasinosi. Frunze aciculare, verzi –albastrui, argintii, de 1-3 cm lungime, neflexibile, dispuse dens pe lujeri in toate directiile. Flori:female rosii, cele mascule mov. Conuri: mature sunt cilindrice, pana la 10 cm lungime, la inceput roscat apoi brune, solzi moi, subtiri, in forma de romb cu varful ingustat, ciuntit, rasfrant.
Inmultirea: prin seminte, butasi si altoire.
Ecologie: molidul albastru prefera locurile umbroase, racoroase, cu sol fertile, proaspat, uscat. Se poate planta si in plin soare. Rezista la ger si seceta.
Folosire: molidul argintiu se poate folosi in parcuri dendrologice si gradini botanice sau individuale, izolat, grupat sau in peluze.

Cultivaruri:
‘Glauca’- Molid argintiu cu forma conica compacta, acele de 2-3cm lungiume, foarte intepatoare, de culoare verde-albastrui-argintiu. Este o specie exotica prin aspect, putin pretentiosa fata de sol si clima, are o buna rezistenta fata de poluarea cu fum si praf. Se planteaza in plin soare, prefera solurile acide, bine drenate, are crestere medie.
‘Glauca Globossa’- forma sferic latita, compacta, putand ajunge pana la 2 m inaltime la varsta adulta. Ace dese, de 2-3 cm lungiume, foarte intepatoare, albastre-albicioase tot cursul anului. Este o specie exotica prin aspect, putin pretentiosa fata de sol si clima, are o buna rezistenta fata de poluarea cu fum si praf. Se planteaza in plin soare, prefera solurile acide, bine drenate, are crestere medie.
‘ Hoopsii’- Este un conifer cu port piramidal si coroana conica compacta, fiind cel mai argintiu dintre speciile de molid. Acele au 3-4cm lungime, sunt stalucitoare prin nuantele de alb-albastru-argintiu. Conurile sunt decorative, cilindrice de 5-7 cm lungime, primavara de culoare rosie deosebit de frumoase. Este rocomandat sa se planteze pe soluri bine drenate, suporta bine praful si fumul din zonele urbane. Datorita coloritului acelor este unul dintre cei mai cautati arbori ornamentali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here