Familia: Buxaceae
Originea: Specie originara din tarile bazinului mediteranean, folosita inca din antichitate in arta gradinilor.

Descrierea specie: arbust foarte ramificat, tufos , cu ramuri scurte, dese, port compact, lujeri in patru muchii. Creste ca arbust, dar cu varsta poate ajunge si pana la 6 m. Frunzele persistente, pieloase, mici, ovale pana la lung eliptice, cu marginea intreaga, verzi-inchis, lucioase, pe partea superioara, verzi galbui pe cea inferioara, foarte scurt petiolate. Florile sunt mici, alb-verzui. Infloreste primavera devreme. Fructele: capsule globuloase, rosii.
Inmultirea: prin seminte, marcotaj, despartirea tufelor, butasire. Insamantarea se poate face toamna sau primavera, cu seminte stratificate pe timpul iernii. Marcotajul se face primavara, prin musuroire. Inmultirea prin butasi cu calcai este cea mai folosita. Se aplica in luna august in rasadnite reci sau afara la umbra, intr-un strat de nisip.
Caractere biologice: Buxusul creste foarte incet. Are longevitate mare. Se supune cu usurinta taierilor de modelare.
Ecologie: Suporta bine umbra si soarele. Rezista la seceta, fum, praf si la ger, dar nu peste -30 grade. Se acomodeaza in orice sol, chiar in cele sarace si calcaroase.
Folosire : este folosit in parcuri si gradini, pentru garduri vii, bordure, exemplare isolate. Cand este tuns in diferite forme geometrice (sfere, conuri, piramide) este plantat in colturi de alei, in grupuri sau izolat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here