Familia: Pinaceae
Originea: Europa, Asia, regiunile reci si temperate muntoase ale emisferei nordice.

Descrierea specie: Arbore de talie mare putand ajunge la 65 m inaltime, cu inradacinare profunda, coroana piramidala, falnica, imbracata pana la nivelul solului. Tulpina dreapta cilindrica cu ramuri regulat-verticilate, scoarta cenusie-deschis spre alburie cu ritidomul solzos. Frunzele aciculare au pe dos doua dungi albe de stomate care contin canalele rezinifere (rasina). Conurile sunt lungi,erecte, de 10-20 cm, la inceput verzi apoi brun-rosietice.
Inmultirea: se face prin seminte, iar pe cale vegetative prin marcote, butasi verzi si altoire. Semintele se recolteaza toamna si, dupa o stratificare de 2-3 luni, primavara se seamana intr-un spatiu protejat. Altoirea se executa in sere reci.
Ecologia: Este specia cea mai pretentioasa dintre rasinoasele noastre fata de conditiile de mediu. Prefera o temperatura medie anuala de 5-6 grade Celsius in care temperaturile de iarna nu coboara sub -27 grade Celsius, iar vara nu depasesc 39 grade Celsius, iar umiditatea atmosferica se mentine la 70-75%. Gaseste conditii optime pe solurile brune de padure, foarte profunde, lutoase sau luto-nisipoase, slab-schelete, de compactitate moderata, reavene pana la jilave. Este o specie foarte putin pretentioasa la lumina.
Poate fi plantat in locuri umbroase unde cresc mai bine , dar poate suporta si locurile insorite. Brazii nu sunt pretentiosi fata de sol, prefer insa solurile profunde, mijlocii, reavene.
Folosire: arborele este indicat la decorarea parcurilor, gradinilor botanice si particulare,. Se utilizeaza ca arbore solitar si in grupuri, foarte rar in aliniamente. Pot intra in alcatuirea masivelor mixte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here